Podczas uroczystości finałowego rozstrzygnięcia ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, organizowanego od ponad 20 lat przez Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z ośrodkami doradztwa rolniczego i samorządami województw, główne nagrody „Perły” odebrało aż siedmiu podlaskich producentów żywności.
W tym gronie kolejne 2 perły trafiły do rąk Koło Gospodyń Wiejskich w Radziłowie – za rybny wyrób „Jaziowe nóżki” oraz zestaw dań: „Safor” i pierogi z ze szczupakiem.
Pozostałe perły dla województwa podlaskiego trafiły do rąk:
- Masarnia Dyczewscy (Suwałki) – za wyrób mięsny „Korona weselna”
- Tadeusz Kruszewski „Pasieka Majowa” (Szepietowo) – za „Miód znad Buga”
- Regina Pik „Ciasta Reni” (Puńsk) – za „Mrowisko”
- Stowarzyszenie Moszczonka (Moszczona Pańska) – za „Podlaski kisiel owsiany”
- Marta Grygoruk z Koła Gospodyń Wiejskich „Hołodzianki” (Hołody) – za „Wigilijne pączki z kapustą”
Fot. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego