Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie razem z Urzędem Marszałkowskim Województwa Podlaskiego zaprasza do udziału w etapie wojewódzkim XXII edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs służy identyfikacji produktów regionalnych oraz gromadzeniu wiedzy o regionalnych potrawach i produktach żywnościowych. Ideą konkursu jest ochrona i zachowanie dziedzictwa kulinarnego regionów poprzez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalne podmioty gospodarcze.
Konkurs przebiega dwuetapowo:
I etap – w czasie finału regionalnego – wyłonieni zostaną laureaci w kategorii:
Najlepszy regionalny produkt żywnościowy:
- produkt pochodzenia zwierzęcego (produkty i przetwory mięsne, produkty i przetwory z ryb, produkty mleczne, miody),
- produkt pochodzenia roślinnego (przetwory owocowe, przetwory warzywne, produkty zbożowe, wyroby cukiernicze),
- napoje regionalne (napoje bezalkoholowe i alkoholowe),
- produkt mieszany
Najlepsza potrawa regionalna:
przystawka i danie główne lub zupa i danie główne.
II etap to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – wręczone zostaną nagrody na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2023”.
Wielki Finał XXII edycji konkursu odbędzie się 30 września 2023 r., w trakcie Targów ,,Smaki Regionów” w Poznaniu.
Zgłoszenia do Konkursu ,,NKD-SR” są przyjmowane do 9 czerwca 2023. Tegoroczny XXII finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbędzie się 1 lipca 2023 (sobota) w Augustowie podczas targów ,,Polska Smakuje”.
Wszystkie szczegóły (regulamin i karty zgłoszeń) dotyczące Konkursu są w linku poniżej na stronie Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie: